Translate

středa 27. ledna 2016

Jablkovo-ořechový koláč

na vyšší plech o rozměru cca 30 × 40 cm
Jablkovo-ořechový koláč 1/recept

4 velká jablka
5 celých vajec
1,5 hrnku krupicového cukru
2 hrnky hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 vrchovatá lžička skořice
¾ hrnku nasekaných vlašských ořechů
1 hrnek slunečnicového oleje
100 g čokolády na vaření
Jablka nakrájíme na malé kousky, nestrouháme je.

Vejce vyšleháme s cukrem, vmícháme slunečnicový olej, mouku s jedlou sodou, skořici, ořechy, na drobné kousky nasekanou čokoládu a na závěr jablka.
Pečeme v máslem vymazané a strouhankou či hrubou moukou vysypaném pekáči, ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.


2/recept 
Ingredience:
NA KORPUS:
4 celá vejce
10 lžic studené vody
300 g třtinového cukru
150 g mletých vlašských ořechů
150 g špaldové celozrnné mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
NA KRÉM: 
2 žloutky
6 lžic cukru
100 g kvalitní čokolády (75–80 % kakaa)
350 ml mléka (používám bio plnotučné)
80 g hladké mouky
250 g másla, pokojové teploty
2 lžíce vanilkového cukru
NA POLITÍ KORPUSU:
300 ml kávy
100 ml rumu

Postup
1. Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte nebo si vyložte papírem na pečení dortovou formu. Tentokrát jsem pekla ve formě o průměru 30 cm, dort má tak 2 vrstvy, můžete ale péct ve formě s průměrem 26 cm, pak korpus rozřízněte na 3 vrstvy.

2. Na korpus šlehejte 4 žloutky s cukrem a čtyřmi lžícemi vody. Když směs začne světlat a získává nadýchanost, pomalu přidejte další tři lžíce studené vody a stále šlehejte. Do našlehaného krému vmíchejte ručně ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a zbývajícími třemi lžícemi studené vody. Vznikne velmi hustá hmota.

3. Ušlehejte pevný sníh z bílků a špetky soli. Sníh opatrně vmíchejte do ořechového těsta a dejte péct v dortové formě. Pečte přibližně 45 minut.

4. Mezitím si připravte krém, který se bude skládat ze tří jednoduchých základních krémů, které na konci spojíte v jeden. 


0 коммент.:

на Главную страницу

grn_push (36x36, 2Kb)