1 špetka sůl
2 ks žloutek
500 g polohrubá mouka
4 lžíce cukr
180 g máslo
0,5 kostky droždí (42 g)
na potření 1 ks žloutek
nádivka
150 g cukr moučka
100 g piškotové drobečky
2 lžíce rum
2 dl mléko
1 lžička citronová kůra
150 g mleté vlašské ořechy
1 ks vanilkový cukr
podle potřeby 1 dl vlažné mléko
Postup přípravy receptu
Nejprve si připravíme ořechovou náplň do koláčů. Mléko s cukrem svaříme, vmícháme mleté ořechy a provaříme. Stáhneme z ohně, zahustíme piškotovou strouhankou a ochutíme vanilkovým cukrem, rumem a trochou nastrouhané citronové kůry. Ořechovou náplň necháme vychladnout a pak s ní plníme těsto.Do mísy vsypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, posypeme ho lžící cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Zamícháme. Přidáme 2 žloutky, špetku soli, rozpuštěné vlažné máslo a zbylý cukr. Vypracujeme těsto.
Těsto bez vykynutí si trháme na stejně velké kousky, které tvarujeme do koule a klademe na pečícím papírem vyložený plech. Skleničkou nebo žárovkou zploštíme střed a naplníme ořechovou nádivkou. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným žloutkem.
0 коммент.:
Okomentovat