na vyšší plech o rozměru cca 30 × 40 cm
4 velká jablka
5 celých vajec
1,5 hrnku krupicového cukru
2 hrnky hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 vrchovatá lžička skořice
¾ hrnku nasekaných vlašských ořechů
1 hrnek slunečnicového oleje
100 g čokolády na vaření
Jablka nakrájíme na malé kousky, nestrouháme je.
Vejce vyšleháme s cukrem, vmícháme slunečnicový olej, mouku s jedlou sodou, skořici, ořechy, na drobné kousky nasekanou čokoládu a na závěr jablka.
Pečeme v máslem vymazané a strouhankou či hrubou moukou vysypaném pekáči, ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
2/recept
Ingredience:
NA KORPUS: 4 celá vejce 10 lžic studené vody 300 g třtinového cukru 150 g mletých vlašských ořechů 150 g špaldové celozrnné mouky 1 prášek do pečiva špetka soli
NA KRÉM: 2 žloutky 6 lžic cukru 100 g kvalitní čokolády (75–80 % kakaa) 350 ml mléka (používám bio plnotučné) 80 g hladké mouky 250 g másla, pokojové teploty 2 lžíce vanilkového cukru
NA POLITÍ KORPUSU: 300 ml kávy 100 ml rumu
Postup
1. Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte nebo si vyložte papírem na pečení dortovou formu. Tentokrát jsem pekla ve formě o průměru 30 cm, dort má tak 2 vrstvy, můžete ale péct ve formě s průměrem 26 cm, pak korpus rozřízněte na 3 vrstvy.
2. Na korpus šlehejte 4 žloutky s cukrem a čtyřmi lžícemi vody. Když směs začne světlat a získává nadýchanost, pomalu přidejte další tři lžíce studené vody a stále šlehejte. Do našlehaného krému vmíchejte ručně ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a zbývajícími třemi lžícemi studené vody. Vznikne velmi hustá hmota.
3. Ušlehejte pevný sníh z bílků a špetky soli. Sníh opatrně vmíchejte do ořechového těsta a dejte péct v dortové formě. Pečte přibližně 45 minut.
4. Mezitím si připravte krém, který se bude skládat ze tří jednoduchých základních krémů, které na konci spojíte v jeden.
Vejce vyšleháme s cukrem, vmícháme slunečnicový olej, mouku s jedlou sodou, skořici, ořechy, na drobné kousky nasekanou čokoládu a na závěr jablka.
Pečeme v máslem vymazané a strouhankou či hrubou moukou vysypaném pekáči, ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
2/recept
Ingredience:
NA KORPUS: 4 celá vejce 10 lžic studené vody 300 g třtinového cukru 150 g mletých vlašských ořechů 150 g špaldové celozrnné mouky 1 prášek do pečiva špetka soli
NA KRÉM: 2 žloutky 6 lžic cukru 100 g kvalitní čokolády (75–80 % kakaa) 350 ml mléka (používám bio plnotučné) 80 g hladké mouky 250 g másla, pokojové teploty 2 lžíce vanilkového cukru
NA POLITÍ KORPUSU: 300 ml kávy 100 ml rumu
Postup
1. Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte nebo si vyložte papírem na pečení dortovou formu. Tentokrát jsem pekla ve formě o průměru 30 cm, dort má tak 2 vrstvy, můžete ale péct ve formě s průměrem 26 cm, pak korpus rozřízněte na 3 vrstvy.
2. Na korpus šlehejte 4 žloutky s cukrem a čtyřmi lžícemi vody. Když směs začne světlat a získává nadýchanost, pomalu přidejte další tři lžíce studené vody a stále šlehejte. Do našlehaného krému vmíchejte ručně ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a zbývajícími třemi lžícemi studené vody. Vznikne velmi hustá hmota.
3. Ušlehejte pevný sníh z bílků a špetky soli. Sníh opatrně vmíchejte do ořechového těsta a dejte péct v dortové formě. Pečte přibližně 45 minut.
4. Mezitím si připravte krém, který se bude skládat ze tří jednoduchých základních krémů, které na konci spojíte v jeden.
0 коммент.:
Okomentovat